Fotograf
CLAES HILLÈN

Bild: Olle Ohlsson

OM CLAES

Fotograf Claes Hillén ger sig dagligen ut på promenader i staden med sin kamera. Han fokuserar på att fotografera de där ögonblicken de flesta bara går förbi. Vare sig bilderna är tagna på gatan, på puben, i kollektivtrafiken eller i någon ruffig liten gränd, så innehåller bilderna alltid människor. Människor som inte vet om att de blivit fotograferade.

Claes har fotograferat sig genom livet ända sedan en dag vid 11 års ålder då han snodde åt sig sin pappas kamera, en silverfärgad Agfa med brunt läderfodral. I många år fotograferade han mycket i naturen men har de senaste 8 åren mer eller mindre bara ägnat sig åt gatufoto.


- Att 2020 skulle bli ett år helt utan resdagar känns helt galet, säger Claes. Under ett normalt år så har jag ca 75 resdagar där jag försöker fånga människan och själen i Euoropas storstäder. Fördelen med att resa är att man är ledig och har tid att ta bilder hela dygnet, ler Claes. Att fotografera hemma i Göteborg är dock ändå det vardagliga och Claes kan ju knappt gå ut med hunden utan att kameran är med. Det senaste åren, ”coronaåren” har Claes haft fem stycken gatufotoutställningar, tre i Götebor, en i Stockholm och en på Abecita Popkonst & Foto i Borås.


GATUFOTOUTSTÄLLNINGAR


Februari 2023

Samtalet

Implement consulting group Kungsportsavenyn 32

Februari - Oktober 2021

Gatans karaktärer

Abecita popkonst & foto i Borås

Augusti - September 2020

The people of Europe

Mahogny Vasagatan i Göteborg


Juni 2020

The people of Europe

Galleri Engleson i Göteborg


Juli 2020

The people of Europe

Galleri Engleson i Stockholm